Storsjöyran

Storsjöyran är en musikfestival som hålls i Östersund varje år. Festivalen har blivit mest känd under namnet Yran. I sin nuvarande form har Storsjöyran funnits sedan 1983, och var då den första svenska musikfestivalen som hade scener och restauranger placerade i ett stadscentrum. Numera är Storsjöyran en av de största musikfestivalerna i hela Skandinavien. Flera av musikhistoriens kändaste artister har uppträtt på Yran, bland annat Iggy Pop, Pet Shop Boys, Lady Gaga, Kraftwerk, Sting, Motörhead och Bryan Adams. Storsjöyran är en musikfestival för de flesta smaker, med allt från pop till hårdrock.

Allting började redan 1963 som en manifestation mot avfolkningen av länet. I samband med det blev Jämtland en egen republik, lite på skämt, men också med ett uns av allvar. Yngve Gamlin utsågs till republikens första president, men vid omformningen av Yran 1983, tog Moltas Eriksson över. Tanken om en republik finns fortfarande kvar och vid midnatt på lördagen håller presidenten, numera Ewert Ljusberg, ett befrielsetal. På Stortorget i Östersund ansluter tusentals anhängare till vad som ibland kallas, Jamtarnas Befrielsefest, för att lyssna till presidenten och med stolthet vifta med republikens egen flagga.

Yranveckan

Sju dagar före Storsjöyran börjar något som kallas “Yranveckan”, vilket är en tio dagar lång festvecka, där alltså musikfestivalen räknas in. Under veckan är det fokus på kultur; konst, teater, film, installationer, utställningar och olika happenings, men också mat. På Krogstråket längs Storsjöns strand dyker tillfälliga restauranger upp och serverar god mat till hungriga besökare, fast det finns mer. I något som kallas Surfbukten på Frösön kan du testa på olika aktiviteter, såsom wakeboard, beachvolley, yoga och gå på slackline. Sedan så har du även nöjesparken, där Axels Tivoli håller hus med sina åkattraktioner.

300 000 besökare under hela veckan

Storsjöyran har åtta scener och varje år uppträder ungefär 70 olika artister. Som sagt har flera stora internationella artister uppträtt på Yran, men även mindre kända, men legendariska band, som The Mission, Paradise Lost och Suede. Självklart har också en lång rad svenska artister stått på scenerna. Vi talar bland annat om Ulf Lundell, Sabaton, Kent, Håkan Hellström, The Cardigans, In Flames, The Hives och Thåström, varav fyra av dessa akter är internationellt kända. Under festivaldagarna kommer runt 40 000 besökare och under hela Yranveckan ungefär 300 000 personer.

Lady Gaga slog rekord

Sedan 1983 har över 15 00 artister stått på Yrans scener och mer än en miljon människor har besökt festivalen. Rekord blev det 2009, då Lady Gaga drog cirka 26 000 personer till sin spelning. Sammanlagt besöktes musikfestivalen av 58 000 människor det året. Det finns som sagt åtta scener utplacerade på olika ställen på festivalområdet, som sträcker sig från Stortorget till Storsjön. Störst är Stortorgsscenen som ligger mitt på torget och det är där som de kändaste artisterna uppträder. Badhusparksscenen kommer på andra plats och sedan är det mest mindre scener.

Hur mycket kostar biljetterna?

På Storsjöyrans hemsida köper du biljetter till festivaldagarna, alltså de dagar de stora artisterna uppträder, vilket är lördag och söndag. Tvådagarsbiljetter ligger på 1 495 kronor och endagsbiljetter på 795 kronor. Ungdomar mellan 13-16 år betalar 650 kronor för endagsbiljetter, barn mellan 7-12 år betalar 150 kronor och barn under 7 år går in gratis. Biljetterna levereras till din melj som en PDF-fil och du kan antingen skriva ut biljetten eller visa upp den i mobilen. Nöjesparken har fri entré alla dagar utom på kvällarna de två dagar som artisterna uppträder.

Author: adminy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *