Peace & Love – festival med blandade genrer

Peace & Love är en svensk festival i Borlänge i Dalarna. Den har funnits sedan 2004 och var som mest populär mellan 2009 och 2012. Under åren har den lockat många människor, men också många stora artister och band. Det här gjorde Peace & Love till en av Sveriges absolut största festivaler under en period.

Under 2011 såldes hela 50 000 biljetter till Peace & Love, men trots framgångarna fick de ställa in 2013 års upplaga av festivalen på grund av ekonomiska problem och för låg biljettförsäljning. Året därefter uppstod festivalen igen, men då i en mindre upplaga. 5 000 biljetter såldes som en nystart och sedan dess har festivalen hållit igång.

Framgångarna 2009-2011

2009, 2010 och 2011 var festivalens hittills bästa år. Då var den Sveriges största festival och som mest såldes cirka 50 000 biljetter under ett år. Mellan åren 2009 och 2011 spelade en rad stora artister och band på Peace & Love, däribland Bob Dylan, Jay-Z, Kings of Leon, Håkan Hellström och Mötley Crüe.

Flera artister och band spelade även återkommande gånger på festivalen. Det bandet som har spelat där flest gånger är Sugarplum Fairy, som själva kommer från Borlänge. Varje år har festivalen ett tema och under 2009 var det Passion. 2010 var temat Frihet och under 2011 valdes temat Mod, hopp och kärlek till festivalen.

Från 2011 och framåt

Även 2012 blev ett lyckat år för Peace & Love med bokningar som Rihanna, Roxette och Skrillex. De meddelade under 2013 att de hade gått i konkurs, detta trots att giganter som Håkan Hellström och Depeche Mode skulle spela där. Kort efter den inställda festivalen meddelade de också att Peace & Love skulle återuppstå under 2014.

År 2014 valde de att arrangera festivalen i en mindre upplaga, men därefter har Peace & Love återigen fått fler och fler besökare för varje år. De har fokuserat på svenska akter och några artister och band som har spelat där från 2014 och framåt är Johnossi, Veronica Maggio, Miriam Bryant, Petter, Thåström, Jerry Williams och Lars Winnerbäck.

Upplagan 2019

Under 2019 arrangeras Peace & Love för 20:e gången. 2018 uppgick festivalens besökarantal till 40 000 människor, vilket innebär att de återigen har byggts upp till en av Sveriges större festivaler. Som vanligt arrangeras Peace & Love i början av juli och återigen håller festivalen på i tre dagar. Det finns även camping i anslutning till musikområdet.

Några av bokningarna på festivalen 2019 är Bob Hund, Eagle-Eye Cherry, Rebecca & Fiona, Loreen och Kalle Baah. Med andra ord har de fortsatt med det svenska konceptet, vilket visade sig vara lyckat efter nystarten år 2014. Numera samarbetar de även med Borlänge Bandy, som även har bytt namn till Peace & Love City på grund av det.

Bra att veta om Peace & Love

Peace & Love ligger i Borlänge och erbjuder camping i anslutning till musikområdet. Då festivalen är centralt belägen går det även bra att sova på hotell i närheten. Kom även ihåg att läsa på om regler gällande vad du får ta med dig och inte in på festivalområdet. Åldersgränsen för att komma in på campingen är 16 år.

Sammanfattning

Peace & Love är en festival i Borlänge, deras bästa år var mellan 2009 och 2011 och de hade ett uppehåll 2013. Några stora akter som har spelat där är Bob Dylan, Kings of Leon, Jay-Z och Håkan Hellström. Sedan 2014 har de satsat på svenska akter, men idag är festivalen nästan lika stor som under glansdagarna.

Author: adminy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *