Lollapalooza

Lollapalooza är en festival som grundades av Perry Farrell 1991 och har sedan dess kontinuerligt expanderat och har nu äntligen nått Sverige och staden Stockholm. Från fredagen den 28 juni till söndagen den 30 juni kunde du uppleva det storslagna som är just Lollapalooza! Stockholm blir den tredje staden i Europa att hålla denna festival.

Med ett beräknat besökarantal på över 50 000 var denna första utgåva av festivalen en stor succé! Förutom de vanliga tredagars-biljetterna tog även festivalen med sig exklusiva paketbiljetter. Dessa biljetter innebär boende på hotell, massage på festivalen, exklusiva lounger, skjuts med golfbil mellan scenerna samt att kunna se artister ifrån en exklusiv VIP-läktare.

Historia

Festivalen grundades lite av en slump av Farrells band Janes Addiction. Under sin avskedsturné bestämde de sig istället för att göra en festival av det hela med alternativ rock, industrimusik och rapmusik. Det var bland annat på den här festivalen Ice-T startade sitt metalband Body Count. Utöver band fanns det konst, kontrakultur och välgörenhetsorganisationer på plats.

Festivalen blev en succé och Farrell bestämde sig för att fortsätta med festivalen. Under det tidiga nittiotalet var det även passande med en sådan här festival då grunge och alternativmusiken var på stark uppgång. Festivalen fortsatte trots anklagelser för att ha blivit mainstream då Lollapalooza hade Metallica som headline 1996. 1998 gick därför festivalen i dvala.

Återuppståndelsen

2003 tog Jane’s Addiction ut Lollapalooza på turne igen. Med knappa marginaler lyckades dom turnera i 30 städer runt om i USA. 2004 blev festivalen inställd på grund av för höga biljettpriser, men 2005 kom den stora återuppståndelsen för festivalen då festivalen drog över 65 000 besökare trots skyhög temperatur på 40 grader.

Festivalen fortsatte i Chicago år efter år. Den fortsatte att växa och slog på stort 2016 då festivalen varade i hela 4 dagar för att fira festivalens då 25-åriga existens. Givetvis fortsatte festivalen i Chicago 2017 och 2018 (då med hela 180 band i sin line-up). Lollapalooza har nu blivit en gigantisk hit som nu även nått Sverige!

Stockholm 2019

Lollapalooza hade sin första festival i Sverige fredagen den 28 juni till söndagen den 30 juni. Likt många utgåvor av Lollapalooza var det så att både världsartister och små band uppträdde. Några stora som uppträdde var Foo Fighters, Billie Eilish, Lana Del Rey, The Hellacopters och Eric Pryds. Några mindre band är Brohug, Bassjackers och Lil Baby.

Lollapalooza har fyra scener och ett enormt festivalområde på över 190 000 kvadratmeter. I sann Lollapalooza-anda fanns även fyra konstnärer på plats och målade och gjorde framträdanden under festivalen. Givetvis fanns det även ett stort utbud av mat med över 40 restauranger spridda runt omkring festivalområdet. På Chef’s Market fanns det finare restauranger med några av Sveriges främsta kockar.

Kidzapalooza för barnen

Det fanns även en festival i festivalen vid namn Kidzapalooza, ett Lollapalooza för dom yngsta. Här uppträde band som Magiska Skogen, Anja Bigrell och James Hollingworth för att nämna några. Utöver artister kunde du även pröva Parkour, repa med sitt band och lära sig konsten att vara DJ i en DJ workshop. Du kunde även bygga ditt egna instrument!

Sammanfattning

Lollapalooza är ett fenomen som snabbt har spridit sig världen runt. Det som började som en avskedsturné växte snabbt till att bli en av världens första och även största turnerande festivaler som spritt sig till många världsdelar och städer. Stockholm är den första nordiska stad som har hållit i den här enormt populära festivalen.

Author: adminy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *