Brännbollsyran

Brännbollsyran är en musikfestival som har funnits sedan 1979 och den äger rum i Umeå. I kombination med musikfestival sker även Brännsbollscupen, även känt som VM i brännboll. Det var dock inte förrän år 2010 som festivalen fick ett uppsving och då spelade både Millencolin och Johnossi. Från början var den den ideella idrottsföreningen IKSU som arrangerade festivalen.

Från 2013 tog dock Brännboll i Umeå över både musikfestivalen och brännbollscupen och det resulterade i en succé där alla 7 500 biljetter sålde slut. Många artister har uppträtt på den populära musikfestivalen genom åren och fler lär det bli. Det är även en unik festival tack vara brännbollsspelandet som är en stor del av partajet.

Artisterna

Det är en blandad kompott av artister som uppträder på Brännbollsyran varje år vilket gör att festivalen tilltalar en bred publik. År 2019 kunde du lyssna på musik från artister så som Future, Oskar Linnros, Miriam Bryant och Marshmello. Artister som tidigare har uppträtt på festivalen är Zara Larsson, Steve Angello och Veronica Maggio.

Festivalen äger rum vid Campus på Umeå Universitet och cupen i brännbol tar plats cirka fem minuter ifrån festivalsområdet. Det är Sveriges fjärde största festival med 16 000 sålda biljetter år 2018 och den bjuder på rejäl underhållning och bra musik under två dagar, 2019 varade den dock i tre dagar på grund av helgdag.

VM i brännboll

Brännbollscupen har officiell VM-status sedan år 1997 och hålls varje år i anslutning till musikfestivalen. Turneringen hålls på Mariehemsängarna och flera hundratals lag brukar delta. Tusentals personer brukar delta både som spelare och publik och alla får lov att delta oavsett hur bra de är. Brännboll är en svensk utomhuslek som inte finns i andra länder.

En brännbollsmatch spelas mellan två lag, en med inne- och en med utespelare. Du spelar med en boll och ett slagträ och ska försöka springa runt en fyrkantig bana. Till skillnad mot i baseboll så finns ingen kastare utan det är spelaren själv som kastar upp bollen när han eller hon ska göra sitt slag.

Boende

När du ska besöka Brännbollsyran och inte bor i Umeå med omnejd så har du två stycken alternativ till boende; camping eller hotell. På The Camp får du den riktiga festivalupplevelsen genom att bo i tält med de andra festivaldeltagarna. Campingen ligger fem minuter från festivalområdet, precis i anslutning till där brännbollsturneringen äger rum.

Om du hellre vill bo bekvämt på hotell, sova i en skön säng och få en god frukost innan du spelar brännboll eller tittar på brännboll så finns det möjlighet till det också. Boka rummen i god tid för att vara säkra på att få plats. Som boende på festivalhotell får du också åka med abonnerade shuttle-bussar till festivalområdet.

Biljetter

Biljetterna till Brännbollsyran säljs i olika faser, ju längre innan festivalen du köper din biljett desto mindre betalar du. Personer under 18 år kan köpa youth-biljett, sedan finns det vanliga biljetter och premiumbiljetter med åldersgräns 18 respektive 21 år. Du kan köpa biljett för enbart en dag, två dagar eller tre dagar beroende på vad du vill.

Sammanfattning

Brännbollsyran är mer än bara en musikfestival, det är även där VM i brännboll tar plats. Musikfestivalen bjuder på många stora namn inom musikvärlden för dig som kan ta dig till Umeå. Bo på camping eller hotell och njut av en musik- och brännsbollsfest utan dess like. Brännbollsyran är en mycket trevlig och populär festival.

Author: adminy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *